dissabte, 19 d’octubre de 2013

Drets d'autor i propietat intel·lectual

Paraules clau: SGAE, Llei Sinde, SeriesYonkis, pirateria

És un tema delicat, aquest.
Especialment, pel que fa a Internet, on tot és tan a l’abast amb el mínim esforç.
També és força complex tot el embullat legal que envolta aquest assumpte, perquè aprofitant que l’article menciona la SGAE: algú recorda Teddy Bautista? Cert president del Consell de Direcció de la Societat General d’Autors i Editors, que fou acusat de desviament de fons, ara fa dos anys? Quina paradoxa, no! O quin cinisme! Hom pensant que els autors i editors d’aquest país estan protegits i al final, tenen el llop a casa!
I de la SGAE a la Llei Sinde, una altra controvèrsia lligada a la vulneració dels drets d’autor: la pirateria a la xarxa per mitjà de portals web que permeten la descàrrega “il·legal” d’arxius audiovisuals. Qui no conegui la web SeriesYonki, que aixequi la mà! És més, quin no l’hagi feta servir mai, que aixequi la mà també! I qui diu SeriesYonki diu: Elitetorrent, SeriesPepito, Megaupload... qualsevol d'elles ens serveix d'exemple, atès que totes (i moltíssimes més aquí no citades) exercien la mateixa funció "pirata". Amb la diferència que, la primera, és la web per excel·lència de susdit pillatge, fins al punt que el mateix FBI (si, si, com ho llegiu, el mateix Federal Bureau of Investigation americà) la tenia entre els seus objectius. Caram, quin nivellàs de delinqüència... No res que la Llei Sinde-Wert no hagi pogut aclarir!

Ja me’n vaig de naps a cols...

Reprenent el tema, el que vull dir és que a ningú li agrada que li prenguin una idea; si no, recordem quan érem petites i donàvem la solució d’alguna cosa complicadíssima que se’ns resistia a un conjunt d’amiguetes, a que si deien que la idea havia estat de Pepita, ràpidament saltàvem i defensàvem l’autoria real de la idea que tant havia agradat!?:

“Mentidera! No ho ha dit na Pepita, ho he dit jo”

Doncs això. Una mica de respecte, si us plau. Està clar que educar en valors és la clau d’una societat equitativa i tan justa com sigui possible (¿!?); i com que la imitació és una de les formes d’aprenentatge dels petits, a predicar amb l’exemple toca! A casa ho fem amb els fills i a l’aula amb l’alumnat. Perquè més potents que les paraules, són els fets.

Aquí deixo la notícia recuperada del diare El Mundo en suport digital, sobre l’operació Saga, nom que rebé tota aquesta trama de desviament de fons de la SGAE, per a qui pugui interessar:

També, l’article que parla de les webs pirates, extret de la revista Fotogramas en format digital Fotogramas.es:

Per cert, confesso que, com a fervent amant del cinema i la televisió, utilitzava SeriesYonkis, que torna a estar en funcionament (feta la llei, feta la trampa); puc dir en la meva defensa que no sabia que fossin descàrregues que atemptaven contra l’autoria dels seus autors ;)
Salut.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada